Eric Carle: 10 Κίτρινα Παπάκια + μία δραστηριότητα

Φέτος, η Πολύ Πεινασμένη Κάμπια του διάσημου συγγραφέα και εικονογράφου Eric Carle, γιορτάζει τα 50 της χρόνια και το γιορτάζει! Στα πλαίσια των 50 χρόνων λοιπόν, οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, που την έφεραν στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας αποκαλύπτουν μικρά μυστικά της Φύσης κάθε 15 μέρες! Εάν βρίσκεσαι στην Αθήνα, επισκεφθείτε το Μουσείο με τα μικρά σου, θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία!

Λίγα λόγια για τον Eric Carle…

Ο Eric Carle, γεννημένος το 1929 στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης από Γερμανούς γονείς, διάσημος συγγραφέας και εικονογράφος (με το πιο διάσημο βιβλίο του να είναι  το «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη» που εκδόθηκε το 1969), έχει γράψει και εικονογραφήσει πάνω από 70 βιβλία.  Όλα έχουν σχέση με τη φύση, το ζωικό βασίλειο και τις βάσεις της οικολογίας. Το έτος 2002 με τη δεύτερη σύζυγό του ίδρυσε στη Μασαχουσέτη το Eric Carle Picture Museum of Picture Book Art εμπνεόμενος από αντίστοιχα μουσεία στην Ιαπωνία. Τα βιβλία του, με έντονα και ζωηρά χρώματα και με τη μοναδική τεχνική του κολάζ σε συνδυασμό με τις όμορφες ιστορίες του, τον έκαναν δημοφιλή και αγαπημένο συγγραφέα των παιδιών ανά τον κόσμο. Περισσότερα μπορείς να βρείς εδώ.

Ένα παιδικό βιβλίο υψηλής αισθητικής  που χαρίζει απλόχερα γνώσεις στο μικρό αναγνώστη και είναι οπτικά απολαυστικό είναι τα «10 κίτρινα παπάκια» που σου παρουσιάζω απόψε. Ιστορία που εμπνεύστηκε ο συγγραφέας από πραγματικό περιστατικό-ατύχημα που συνέβη το 1992 στον Ειρηνικό Ωκεανό,  με 29.000 πλαστικά ζωάκια να ταξιδεύουν έκτοτε στις θάλασσες του κόσμου και να δίνουν σημαντικά στοιχεία στους περιβαλλοντολόγους για τα θαλάσσια ρεύματα και τις διαδρομές που ακολουθούν τα σκουπίδια που επιπλέουν στη θάλασσα.

«Βίρα τις άγκυρες» φωνάζει ο καπετάνιος.. και δέκα κίτρινα παπάκια, συσκευάστηκαν και ξεκίνησαν ένα ταξίδι με προορισμό τόπους μαγικούς και μακρινούς.. Μα ξάφνου ένα τεράστιο κύμα τα έριξε στη θάλασσα.. «δέκα παπάκια στη θάλασσα» φωνάζει ο καπετάνιος… Και τα παπάκια απομακρύνθηκαν το ένα από το άλλο ταξιδεύοντας προς κάθε κατεύθυνση και συναντώντας τα ζώα που ζούνε στους ωκεανούς αλλά και στους πάγους και στις ακτές.

Ποιό θα είναι όμως αυτό που θα συναντηθεί με μια μαμά πάπια και τα παπιά της; Τυχερό παπάκι, δεν θα είναι ποτέ ξανά μοναχό του!

Τα ’10 κίτρινα παπάκια’ είναι ένα βιβλίο που εξοικειώνει τον μικρό αναγνώστη προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τη σειριακή αρίθμηση και τα ζώα των ωκεανών, των πάγων και των ακτών..

Επειδή παιδική βιβλιοθήκη χωρίς τουλάχιστον ένα βιβλίο του Eric Carle στα ράφια της, δε γίνεται, σε συνεργασία με τις εκδόσεις @kaleidoscope_publications και στα πλαίσια των 50 χρόνων της πολύ πεινασμένης κάμπιας , σας χαρίζουμε ένα αντίτυπο του βιβλίου ’10 κίτρινα παπάκια’! Για να συμμετάσχεις κ εσύ στο διαγωνισμό μας ακολούθησε τα βήματα στην αντίστοιχη ανάρτησή μου στο Instagram.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και μπορείς να το βρεις εδώ.

Και μία δραστηριότητα λεπτής κινητικότητας για να παίξει με ένα παπάκι το μικρούλι σου:

Yarn wrapped little duck

Processed with VSCO with a6 preset

 

θα χρειαστείς:

χαρτόνι σκληρό

ψαλίδι

κίτρινη κλωστή

μαρκαδόρους

προαιρετικά μια λευκή κιμωλία για να σχεδιάσεις το ματάκι

 

 

 

Processed with VSCO with a6 preset

Τα βήματα είναι απλά..

1.Σχεδίασε το παπάκι και κόψε με ψαλίδι.

2.Σχεδίασε το ματάκι και βάψε το ράμφος.

3.Δέσε την άκρη της κλωστής και δώσε το να το τυλίξει το μικρούλι σου.

Το yarn wrapped παπάκι, είναι μια δραστηριότητα λεπτής κινητικότητας εξαιρετικά διασκεδαστική για τα μικρούλια! Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να έχεις έτοιμο κομμένο χαρτόνι στο σχήμα που έχετε επιλέξει από πριν και κλωστές να ταιριάζουν με το σχέδιο, και να τα πάρετε μαζί σας όταν βγείτε έξω πχ για φαγητό ώστε να απασχοληθεί ευχάριστα ενώ ταυτόχρονα δουλεύει τους μύες των χεριών του! θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως να λάμβανα φωτογραφίες με τα παπάκια σας!

Truly yours,

P.K.

Σχολιάστε