Nature stories: Το μικρό Βελανίδι

Έχεις μικρό παιδάκι που τρελαίνεται για εξερεύνηση στο δάσος και σε ρωτάει το παραμικρό; Αναρωτιέται για το τί συμβαίνει δίπλα του, γύρω μας, πώς μεγαλώνουν τα δέντρα ή από που πέφτουν οι καρποί που βρίσκετε ενώ είστε στο δάσος; Έχω να σου προτείνω ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα του λύσει όλες τις απορίες!

Processed with VSCO with a4 preset

Τα παιδιά, όταν αρχίζουν να εξερευνούν τη φύση, τους δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα ως απόρροια της περιέργειας που τα διακατέχει. Είναι η κατάλληλη στιγμή να καλύψουμε την περιέργεια αυτή με ερεθίσματα και να απορροφήσουν όσες πληροφορίες μπορούν. Το βιβλίο «Το μικρό βελανίδι», έρχεται να καλύψει τις απορίες που γεννούνται στον εγκέφαλο τους, σχετικά με το πώς φυτρώνουν ή πώς μεγαλώνουν τα δέντρα. Ειδικώτερα, παρουσιάζει στο μικρό αναγνώστη τον κύκλο της ζωής μιας βελανιδιάς από όταν φυτεύτηκε ο καρπός μέχρι που καρποφόρησε το δέντρο!

Processed with VSCO with a4 preset

 

Processed with VSCO with a4 preset

Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο βιβλίο, που περιλαμβάνει κάποια καιρικά φαινόμενα αλλά και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικονογράφηση ενόσω ο καρπός βρίσκεται μέσα στη γή: ρίζες φυτών, τυφλοπόντικες, σκουληκάκια και εργατικά μυρμηγκάκια μαθαίνουν στο μικρό παιδί ότι υπάρχει ζωή και μέσα στο χώμα!

Processed with VSCO with a4 preset

 

Processed with VSCO with a4 preset

 

Processed with VSCO with a4 preset

Επιπλέον, ο μικρός αναγνώστης εξοικειώνεται και με τα πλάσματα που ζούνε κάτω από τα δέντρα αλλά και με αυτά που ζούνε πάνω σε αυτά, στους κορμούς και στα κλαδιά τους!

Processed with VSCO with a4 preset

 

Processed with VSCO with a4 preset

Για το κείμενο, τι να πει κανείς; Στιχάκια εύκολα,απλά, που θα μπορούσαν ακόμα και να αποτυπωθούν στη μνήμη του μικρού παιδιού. Τέλος, στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, οι συντελεστές, παρουσιάζουν τον κύκλο της ζωής του δέντρου με τα βασικά στοιχεία αυτού.

Μου άρεσε πολύ, γιατί προσφέρει πλήθος ερεθισμάτων και συνδυάζεται άψογα με την εποχή που διανύουμε. Τα βιβλία, είναι ένας πολύτιμος θησαυρός, και αν τους δώσεις την σημασία που αξίζουν, θα δεις ότι κάθε φορά που το διαβάζετε θα βρίσκετε και νέα στοιχεία που τις περασμένες φορές δεν είχατε προσέξει. Επίσης, μπορείς να συνδυάσεις και το δημιουργικό παιχνίδι, στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσατε να ζωγραφίσετε τα καφέ-κίτρινα φύλλα της βελανιδιάς, ή ακόμα πιο ενδιαφέρον στην επόμενη σας εξόρμηση στο δάσος να ψάξετε για βελανίδια και βελανιδιές και τα ιδιαίτερου σχήματος φύλλα τους.

Το βιβλίο σε κείμενα της Melanie Joyce και εικονογράφηση της Gina Maldonado, ανήκει στη σειρά Ιστορίες από τη Φύση που εκτός από αυτό, κυκλοφορεί και το βιβλίο «Η μικρή Σταγόνα» για τον κύκλο ζωής του νερού, κάτι που συναρπάζει εξίσου το μικρό παιδί. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρη – Πυραμίδα, και το βρίσκεις εδώ

Truly yours,

P.K.

Σχολιάστε